Är helt besatt

Marimekkos nya ljusblåa nyans är himmelsk! Har varit väldigt besviken på Marimekkos kollektioner under de senaste åren, men nu har jag hittat 100 plagg jag vill ha, och här nedan ser ni några av dem!

 

Gurli-klänning                                                             Lily Unikko-klänning

 

Jokapoika 2017-skjorta                                               Tuija-kjol

 

Aretta-klänning                                                           Kortärmad Aretta-klänning

 

Publicerad 14.03.2017 kl. 12:28

gamla album

Enda sedan jag var liten, så har jag älskat att bläddra i mina föräldrars gamla fotoalbum. Speciellt idag känns det intressant att bläddra mellan sidorna och inspektera varenda liten detalj. Mina föräldrar är i min ålder på fotografierna nedan och jag känner att jag så starkt skulle vilja veta hurdana personer de var då. Vad drömde dom om? Hade de också studieångest? Stress inför framtiden? Måste fråga dem nästa gång vi ses.

Jag tror att en stor orsak till varför jag själv fotograferar så mycket och samlar fotografier i album är just bilder som dessa. Hur fint är det inte att ha allting samlat mellan två pärmar?

Publicerad 10.03.2017 kl. 23:25

7 rätters vid Gustav Wasa

Igår fyllde svärfar 50 år! Det firades självklart med gott sällskap, gott vin och god mat. På bilderna nedan har jag fotograferat tastingmenyn som serverades! 

 

 

  

 

Publicerad 07.03.2017 kl. 20:14

Nykarleby

Publicerad 07.03.2017 kl. 19:56

Lehti

Just nu har jag en thing för stora örhängen gjorda av finska designföretag! Har varit helt heartbroken när jag tappade bort ett av mina svarta Nycteridae från Poola Kataryna, eftersom den färgen existerar inte längre. Igår kompenserade jag sorgen med att köpa Uhana Designs örhängen Lehti från butiken Avocas här i Vasa!

Publicerad 03.03.2017 kl. 13:38

första i tredje tvåtusensjutton

Jag grät när Madeleine sa att hon ville vara min flickvän.

Vi grät när Madeleine frågade om jag ville bli hennes fru.

Vi grät när riksdagen godkände medborgarinitiativet om den könsneutrala äktenskapslagen.

Idag fäller vi en lyckotår igen, för den könsneutrala äktenskapslagen har nu trätt i kraft. 

Illustration av Amanda Helling ur tidningen Blomstrande Bröllop

Publicerad 01.03.2017 kl. 17:50

Min fastlagstisdag

I morse vaknade jag tidigt på grund av att jag och mina finfina vänner Nathalie och Caroline skulle ha en skrivdejt vid Academill. Känns helt knasigt att jag nu sitter och pluggar tillsammans med mina vänner härifrån Österbotten! 

Madeleine vaknade ovanligt tidigt och meddelade att hon skulle gå till Aroma och köpa frukost. Hon kom hem med både fastlagsbullewraps och bullar, för why välja då man kan äta båda?

Wrappen var ju väldigt fotovänlig, men allt för söt med mandelmassa :( Jag som ä-l-s-k-a-r allt gott så lämnade till och med en liten bit.

Sedan gick jag till Academill och väntade på att Nathalie och Caroline skulle komma. I väntan på dem så hade jag ju ett ypperligt tillfälle att posera casually och ta selfies med min dator.

Skrivdejten blev med en kombination av "NÄ NU nu måst vi plugga" och "hey btw, omg, visste ni att..". Själv har jag en deadline jag pysslar på, en reflektion över en lektion som jag filmat. Så svårt att se på sig själv och analysera alla rörelser och ord. Fast det är jobbigt så vet jag att det är otroligt nyttigt att få se på sig själv och inse vilka saker man måste jobba på. Slutsats? Jag trivs i klassrummet, är ganska sträng (men med glimten i ögat) och har definitivt inga problem med att rösten inte skulle höras (men det är väl ingen överraskning?).

Efter att vi lunchat träffade vi Titti vid Sweet Vaasa och skrattade åt gamla minnen från högstadie- och gymnasietiden. Vi diskuterade också mycket om hur människor uppfattar andra och de knasiga fördomar människor har haft om en. Speciellt jag känner att jag går runt i en konstant nostalgibubbla i och med att jag auskulterar och spenderar mycket tid i skolkorridorer.

Sedan gick jag och Titti runt på stan där jag köpte en superfin skjorta på H&M:s rea och dubbar att använda under mina löpskor! På tal om löpskor så utsatte jag min kropp för den första fysiska ansträngningen på ca. 4 månader! Sprang längs strandpromenaden och chockerades över hur dålig kondition jag har, sämsta på år. I Åbo fick jag så mycket vardagsmotion i och med att jag gick så mycket mera dagligen, säkert 10000 steg. Nudå? Distansen till Academill: 2 kvarter, jobbet: 2 kvarter, närmaste apotek och butik: 1 kvarter. Ja tär va he, inte undran på att min kropp känns både seg och lat. 

Publicerad 28.02.2017 kl. 20:16

fyra nya obsessions

Danska serien Rita, som handlar om huvudkarraktären Rita som är lärare (kanske därför jag drogs till serien?). Underhållande och gillar Ritas "tar ingen skit"-attityd. Finns på Netflix!

Min andra obsession är första säsongen av American Crime Story: The people  v. O.J. Simpson. Serien baserar sig på rättegången som hölls mot O.J. Simpson efter att han blivit åtalad för mord på hans ex-fru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman. Serien är otroligt välgjord och det är intressant att se hela mediastormen kring rättegången och alla de händelser som föregick inne i rättssalen. Efter att jag sträckkollade serien snurrade mina tankar bara kring rasism, polisbrutalitet och hur mycket skit åklagaren Marcia Clark fick ta från män och media.

Khalid - Saved

Jenni Vartiainen - Turvasana

Publicerad 25.02.2017 kl. 20:21

Veckans fynd

Det känns lite som om att jag levt en och samma dag, om och om igen i 3 månader. Nu bryter jag tystnaden och tänker att jag banne mig ska föra fram de små fina sakerna i vardagen och inte hela tiden tänka att det som ska finnas här på bloggen ska behöva vara några storslagna grejer.

Ok, veckans fynd är nog ganska storslagna. 

Denna ljuuuuvliga gröna klänning bongade jag på ett kirppis på Facebook och var tvungen att köpa. Den + en vit tskjorta + bruna Swedish Hasbeens = finaste kombon någonsin maybe? Klänningen är från 70-talet.

De tre Jokapoika skjortorna kom Madeleine hem med i förrgår. Hon vet att jag älskar modellen och de starka färgerna, så nu har jag fyra stycken fina skjortor (har en röd since några år bakåt) att pigga upp vardagen med. Det sista plagget var pricken på i:et! Har inte sett plagget tidigare och man kan ju inte annat än känna sig smågullig när man har den på sig!

Vad lär vi oss av detta? Jo, loppis e bra skit. Speciellt loppis i Vasa.

 

Publicerad 23.02.2017 kl. 17:21

brist på motivation

Vet inte riktigt varför jag känner mig så hängig nuförtiden. Somnar med huvudvärk och vaknar med huvudvärk. Studierna går helt bra, en del att göra och är lite nervös inför mina övningslektioner, men det är väl ett bra tecken? Annars känns min vardag väldigt grå. Som tur får jag spendera kvällen med Madeleine och äta god mat. 

Köpte äntligen en ny dator och det sved i mitt lilla hjärta när jag svek min Macbook från 2011 som tyvärr inte presterade som den borde. Insåg att jag nu inte längre har Photoshop och andra roliga redigeringsprogram, så undrar nu ifall ni har tips på gratis eller billiga program jag kunde bekanta mig med? Kanske intresset för bloggandet får ett uppsving nu när jag har en ny dator och nya program att prova?

Nej nu får jag skärpa mig. Känner mig så otroligt trög, störd och omotiverad. Plan för nästa vecka: hitta på roliga saker och skratta mycket. 

Vad gör ni för att få er själva på bättre humör igen?

 

Publicerad 05.02.2017 kl. 17:00

Vietnamesiska vårrullar och födelsedagsfirande

Den bloggvänligaste och hippaste maträtten nu för tillfället är väl vietnamesiska vårrullar? Helt förståeligt, eftersom att det är lätt att tillreda, gott och extremt estetiskt (ifall man kan rulla ihop allting snyggt vilket inte jag kan). I början av förra veckan hade min pappa födelsedag, så jag och Madeleine bestämde oss för att bjuda hem mina föräldrar till oss på middag och givetvis bjöd vi på vietnamesiska vårrullar.

Pappa och mamma! Pappa hade dessutom hittat på de nya koncepten "födelsedagsvecka" och "födelsedagsafton", så trots att inte vi firade på hans födelsedag så var det fortfarande okej, eftersom att vi firade under rätt vecka.

Maten var god, samtalsämnena var underhållande och sällskapet var perfekt.

Publicerad 23.01.2017 kl. 21:15

En lista

Hur har din dag varit?
Väldigt lugn. Lyckades bli förkyld i slutet av förra veckan och har försökt återhämta mig under de senaste dagarna. Hade en ledig dag från universitetet idag, så sov ut riktigt ordentligt. Har en del inlämningsuppgifter att skriva, så kommer spendera dagen framför datorn.

Vad skulle du ha hetat om du inte fått det namn du har nu?
Jag skulle heta Hellen, men när jag föddes så tyckte inte mina föräldrar att jag såg ut som en Hellen, så det fick bli Ida istället. Mitt hela namn är Ida Hellen Lydia, så namnet hängde med trots allt!Vilket är ditt största beroende?
Min telefon. Borde egentligen skärpa mig med detta beroende, eftersom jag måste faktiskt inte vara uppkopplad hela tiden. Märker också att jag somnar så otroligt sent bara för att jag ligger och scrollar i en hel evighet. Måste lära mig att lägga undan telefonen en viss tid varje kväll.

Vad gör du när ingen annan ser?
Slickar glasskålen. Ok, gör det när folk ser på också.

Finns det något helt vanligt en gör som du tycker är ovanligt roligt?
Små vardagssaker är roliga. Älskar min morgonrutin: duscha, koka kaffe, sminka mig och dricka kaffe samtidigt, äta min morgongröt och planera outfit. Hur roligt som helst!Om du skulle bli psykiskt sjuk, vilken sorts sjukdom skulle du drabbas av?
Svår fråga? Kanske depression?

Vad beställer du på krogen?
Öl, öl och öl, alltid öl. Ok ibland kanske bubbel.Vilken är din största skräck?
PAPERCUT I ÖGAT!!!!!!! Fy fan helvete och satan vad hemskt det sku vara.

Hur gör man för att ragga på dig?
Frågar frågor och får mig att skratta!

Vad har du funderat över på sistone?
Min framtid. På min dåliga självdisciplin. Deadlines. Min identitet. Ja vet ni, allt möjligt.

När skäms du?
Jag lider av att jag alltid pratar innan jag tänker, det brukar resultera till att jag säger dumma saker ibland. Har också den fina förmågan att komma ihåg varje pinsam sak jag någonsin sagt, så dom brukar jag ofta påminnas om.Vem är den mest kända människa du talat med?
Tenoren Jonas Kaufmann kanske?

Vilket uttryck använder du lite för ofta?
Inleder i princip alla mina meningar med "du vet" eller "vad heter det". SÅ irriterande. 

Har du någon gång fått en konstig komplimang som varit bra ändå?
"Som liten såg du ut som en sån som alla trodde skulle bli ful men du blev int"

Vilket är ditt vanligaste vardagsproblem?
Dålig självdisciplin som sedan resulterar till morkkis. 

Vad gör du när du är ledsen?
Gråter i floder och är väldigt kramsjuk. Ringer ofta min mamma för hon får mig alltid att lugna ner mig. Hon är inte så "oooj lilla vännen" utan vädigt realistisk och rak på sak, precis som jag. 

Om du bara fick ha på dig en sak för resten av ditt liv, vad skulle det då vara?
En randig klänning från Marimekko, alltid fint och alltid bekvämt.
 

Har du någon gång slagit någon?
Kanske någon äcklig typ på något dansgolv någon gång. Vad ser du fram emot just nu?
Snart är lägenheten färdig och jag ser framemot en fin inflyttningsfest med våra vänner! Vill se lägenheten fylld me folk!
 

Publicerad 23.01.2017 kl. 14:25

Bling bling

Igår glömde jag min klocka hemma och kände mig så otroligt naken hela dagen i skolan! Kändes knasigt hur en så liten sak kunde påverka så mycket. Jag använder samma smycken och klocka varje dag, till vardag och till fest. Tänkte nu visa vilka smycken jag bär dagligen:

Förlovningsringen i vitt guld från Schalins! 

Efva Attlings armband med texten Pencez De Moy, vilket betyder tänk på mig på 1300-tals franska. Fick den som gåva av Madeleine! 

Det andra armbandet med evighetssymbolen är ett Tiffany's Infinity armband! Fick skönheten som avskedsgåva av min Au Pair-familj i Tyskland. 

Mina vakio-örhängen var ett spontanköp på Köpenhamns flygfält i Pilgrims affär där.

Halsbandet hör till samma serie som armbandet från Efva Attling!

Min älskade klocka från Kapten & Son! Älskar hur simpel och stilren den är. Passar till allt helt enkelt.

Publicerad 18.01.2017 kl. 22:42

Ny tavla

Det finns många positiva sidor med att ha konstnärsföräldrar och en av dom är att man alltid har tillgång till konst. Mammas textiler pryder vårt sovrum och vardagsrum och nu kommer fotografiet nedan få pryda vår vägg. Fotografier är ett av bilderna i fotoserien "Kub" som är ett av mina föräldrars konstsammarbeten. Vi har ett lyxproblem hemma hos oss, vi har för många tomma väggar, så nu får pappas fotografier hjälpa oss fylla dem. 

Publicerad 15.01.2017 kl. 19:03

Idyllisk söndag

Låg och drog mig i sängen tills klockan 12 när Josefin och Belinda ringde och sa att de var på väg hem till oss på besök. Klädde på mig mina kläder, la på mig Madeleines för stora innesandaler och kokade en full panna av kaffe och inväntade mina gäster.

Efter att Josefine och Belinda gick hem så bestämde jag mig för att bekanta mig med mina nya hoods och gick på en promenad längs med stranden. Fick konstatera många gånger om att Vasa nog är en fin stad. 

Publicerad 15.01.2017 kl. 18:25

tre träffar

Märker att jag har hållit mig otroligt sysselsatt den senaste veckan. Utöver långa dagar vid Academill från måndag till fredag så har jag hunnit boka in lite träffar med vänner. 

Här har vi min senaste bekantskap, Elin! Fint diskussionssällskap, omtänksam och trevlig, en pärla helt enkelt.

Min studiekamrat Linda kom på besök på torsdagkväll. Vi har varit vänner i ett par år i och med att vi var två ensamma humanister som satt förvirrade på teologiföreläsningar i Åbo. Vi har inte hunnit träffas på evigheters evighet, eftersom att jag inte haft ett socialt liv i höst. Så skönt att hon också bor här i Vasa nu och att vi åter igen studerar tillsammans!

Fredagskvällen spenderade jag med en av mina absolut bästa vänner, Nathalie. Ost, hudmys och evighetslångt babbel. Ah, har saknat denna person sååå.

Publicerad 15.01.2017 kl. 17:14

Nej, nu slutar jag

Nu orkar jag inte längre. Jag orkar inte konstant trycka ner mig själv och nedvärdera mitt kunnande. Insåg här hur otroligt sorgligt det är hur lite jag uppskattar mig själv. Jag orkar inte längre ifrågasätta mig själv, se ner på allt jag gör och inte uppskatta mig själv. 

Mitt tidigare inlägg om stolthet gällande mina vitsord i gradun och den ena tenten var egentligen ett inlägg jag fick kämpa med. Egentligen gick jag runt (och nu också) och tänkte "oj vad dom är slappa som gav mig så bra", "oj, se nu hur lätta studier jag har då till och med jag kommer igenom", "oj, råkade mina professorer vara lite extra snälla med mig?". HALÅ IDA, kanske du bara helt enkelt var kunnig, gjorde bra ifrån dig och FÅR vara stolt?!

Varför kan jag bara inte unna mig själv en klapp på axeln av mig själv ibland? 

Nu tänker jag uppskatta mig själv, känna att jag är bra och inte hela tiden tro att alla tycker jag är dum i huvudet.

   

 

Publicerad 11.01.2017 kl. 22:55

Onsdag i gula huset

Min Vasa-vår har fått sin start och jag yrar runt i Academill och försöker hitta mig fram utan att tappa bort mig helt. Föreläsningarna är intressanta och dagarna väldigt långa. Känns dock skönt att vardagen har kommit igång, får träffa vänner, få nya vänner via studierna och få lära sig nya saker. 

Ikväll kom Elisa, Melinda och Jennifer hem till oss på lite kvällsmat. Lagade en paj med svamp, broccoli och getost! 

En av de positiva sidorna med breda fönsterbräden är att vi får köpa massvis med grönska! <3

Nu var jag tvungen att avlägsna mig från matbordet för att göra lite uppgifter inför morgondagens föreläsningar! Kram på er!

Publicerad 11.01.2017 kl. 22:17

Min systers examensmiddag

Igår samlades familjen i Nykarleby för att fira min systers sjukskötarexamen. 

Mina föräldrars hus, mitt barndomshem uppe på Källbacken!

Kvällen var fylld med skratt, långa diskussioner och riktigt, riktigt god mat! Marängtårtan var helt fenomenal: lemoncurd, grädde, jordgubbar, blåbär och Turkisk peppar!

På morgonen när Madeleine körde hem till Vasa så var det så otroligt fint där ute! Har blivit lite nyförälskad i Österbotten igen, speciellt Nykarleby. Här är några fotografier på min hemgata!

Publicerad 08.01.2017 kl. 22:08

om att känna sig stolt

Den sista veckan i Åbo var så otroligt fylld med ångest och stress. Gradun blev inbunden i sista sekund, hade en tent värd 10 sp jag kände att jag inte alls var tillräckligt förberedd för och  lägenheten på Lilla Tavastgatan stod tom men väntade på en storstädning. 

Jag kände mig stolt när jag väl hade gradun i handen och lämnade in den till min professor. Trots känslan av stolthet så kunde jag inte undgå att känna en liten panik över vad jag egentligen skulle få för vitsord. Hade inte ens tänkt på det innan den var inlämnad. Tänk om den skulle bli underkänd? Den tidigare tanken om att "så länge den blir godkänd" kändes plötsligt inte så woho. Samtidigt stressade jag inför tenten som fick mig att känna mig som ett stort skämt. Finsk sluttentamen 2, 5 böcker, 3 frågor, hjälp. 

Grät som en baby när jag fick email från min professor "-- Meistä molemmista työ on oikein hyvä, ja arvosana on magna cum laude approbatur". Gradun var inte skit, den var bra. För mig som inte allmänt klarar mig så bra i studierna så känns M som ett stort fett L. <3

Och gällande tenten som fick mig att känna mig som ett skämt "-- Sait arvosanaksi 3." <3 

Tack bloggen för att jag fick skryta. 

 

Publicerad 04.01.2017 kl. 21:08

Hej och välkomna!

Mitt namn är Ida, en ämneslärarstuderande i Vasa. Älskar att diskutera, måla mina läppar rosa och att äta stora mängder av god mat. I min blogg får ni följa med hur jag anpassar mig till min nya vardag i den soliga staden. 

header

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar